Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Michael Jackson

                                                     Michael Jackson

 

 

 

Michael Joseph Jackson (1958. augusztus 29.2009. június 25.) amerikai énekes, zeneszerző, táncos és üzletember. A Jackson család hetedik gyermeke volt. 1966-tól bátyjaival (Jackie Jackson, Tito Jackson, Jermaine Jackson, Marlon Jackson) a The Jackson 5 együttes tagja. Apjuk, Joseph Jackson volt az együttes menedzsere. Michael 1971-ben szólókarrierbe kezdett, és sikerei miatt „a pop királyának” is nevezték.1982-es albuma, a Thriller minden idők legnagyobb példányszámban elkelt albuma; négy másik stúdióalbuma, az  the Wall (1979), a Bad (1987), a Dangerous (1991) és a HIStory (1995) szintén a világ legjobban eladott nagylemezeinek listáján szerepel.

A 80-as évek elejére Jackson meghatározó alakja lett az amerikai popzenének és popkultúrának. Ő volt az első afroamerikai előadóművész, akinek klipjeit rendszeresen játszotta az MTV, ami más, addig mellőzött fekete előadók sikerét is elősegítette. A Billie Jean című dalhoz készített klip volt az áttörés, ezt követte a Beat It és a Thriller című dalok klipje. Az MTV erősen bízott abban, hogy ha a videoklipeknél promóciós eszközből művészeti formát csinál, azzal a csatorna hírneve is nőni fog. A Black or White és a Scream videoklipjének köszönhetően Jackson az 1990-es években is gyakran szerepelt az MTV-n. Televíziós sikerei mellett számos nehéz tánctechnikát népszerűsített: a robottáncot, a moonwalkot (holdsétát), gondosan kidolgozott színpadi előadásaival. Egyéni zenei hangzása és énekstílusa hatással volt több hip-hop, popzenei és R&B-előadóra, több generációban.

Jackson több mint 300 millió dollárt gyűjtött és adományozott Heal the World Foundation nevű alapítványának, és 39 segélyszervezetet támogatott. Személyes élete – beleértve változó megjelenését és viselkedését – jelentős problémákat és vitákat váltott ki, amelyek rombolták a közönségben róla kialakult pozitív képet. 1993-ban gyermekzaklatással vádolták meg, de a nyomozást bizonyítékok hiányában lezárták, így Jacksont nem helyezték vád alá. Az énekes az 1990-es évek elejétől egészségi problémákkal küzdött, majd ezen évtized végétől ellentmondó pénzügyi jelentései is problémát okoztak életében. Michael kétszer nősült meg, és három gyermeke volt. 2005-ben különböző szexuális zaklatások és számos más vád alapján bíróság elé állították, majd felmentették. Michael Jackson tragikus hirtelenséggel 2009. június 25-én, életének 50. évében hunyt el.

Michael Jackson egyike azon kevés előadónak, akit a Rock and Roll Hall of Fame  két alkalommal is tagjai közé sorolt, és többször is bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, többek között a „Minden idők legsikeresebb előadója” címmel. Tizenhárom Grammy-díjat kapott, tizenhárom alkalommal volt kislemeze listavezető az Amerikai Egyesült Államokban szólókarrierje alatt – többször, mint bármelyik másik férfi előadó a Billboard Hot 100 történetében –, és több, mint 750 millió eladott lemezével méltán érdemelte ki a World Music Awards legtöbb felvételt eladó szólóelőadó díját.

 

Michael Jackson-3.jpg
Michael Jackson 1988-ban
Életrajzi adatok
Teljes név Michael Joseph Jackson
Becenév King of Pop (a pop királya)
Született 1958. augusztus 29.
Származás Amerikai Egyesült Államok USA, Indiana, Gary
Elhunyt 2009. június 25. (50 évesen), Amerikai Egyesült Államok USA, Kalifornia, Los Angeles
Pályafutás
Műfajok Pop, R&B, rock, soul
Aktív évek 19642009
Kapcsolódó előadó(k) The Jackson 5/The Jacksons
Hangszer Ének, multi-instrumentális, ütőhangszerek
Hang kontratenor[1]
Tevékenység Énekes, dalszerző
Kiadók Motown, Epic

 
Michael Jackson weboldala

Michael aláírása
Michael Jackson szobra a hollandiai Eindhoven városában

 Élete és karrierje 

1958-1975: Fiatalkora és a The Jackson 5 

Michael Jackson szülőháza Gary-ben

Michael Joseph Jackson 1958. augusztus 29-én született Gary városában, Indiana államban. afroamerikai szülők gyermekeként: apja Joseph Walter „Joe” Jackson, anyja Katherine Jackson. Ő volt a család 9 gyermeke közül a hetedik. Testvérei: Rebbie, Jackie, Tito, Jarmaine, La Toya, Marlon, Randy és Janet. Joseph Jackson az acélműveknél dolgozott darukezelőként, aki testvérével R&B együttesükkel, a The Falconsszal gyakran lépett fel. Jacksont anyja a Jehova tanúi szellemében nevelte.

Jackson többször nyilatkozott arról, hogy apja kiskorától bántalmazta őt fizikálisan és lelkileg; véget nem érő, folytonos próbákkal és verésekkel. Egy korábbi veszekedéskor – emlékezett vissza Marlon Jackson – apja Michaelt egyik lábánál fogva, fejjel lefelé lógatva verte. Joseph többször elgáncsolta vagy falhoz szorította fiait. A családfő úgy akarta megtanítani gyermekeinek, hogy ne hagyják nyitva az ablakukat alvás közben, hogy egy éjszaka ijesztő álarcban kiáltozva mászott be az ablakon fiaihoz, elrettentve őket az esetleges következményektől. Michael évekkel később egy interjúban azt mondta, sokáig szenvedett rémálmoktól, melyekben elrabolták. 2003-ban Joseph a BBC-nek bevallotta, hogy gyermekeit felverte álmukból.

Jackson gyermekkori zaklatásáról először egy Oprah Winfreynek tett 1993-as interjújában beszélt. Azt mondta, gyermekkora alatt magányos volt, többször sírt emiatt, és gyakran hányingere támadt, amikor meglátta az apját. Michael egy másik interjújában, a 2003-as Living with Michael Jacksonban arcát eltakarva sírt, mikor gyermekkori sérelmeiről beszélt. Jackson visszaemlékezett egy esetre, mikor apja egy székben ült, s egy övet tartott a kezében, amikor testvéreivel próbáltak, mert a családfő veréssel fenyegette meg őket, ha nem játsszák a dalokat tökéletesen.

Jackson már ötéves korában megmutatta zenei tehetségét csoporttársai előtt és karácsonyi ünnepségeken is. 1964-ben Michael és Marlon csatlakoztak a Jackson Brothers nevű családi együtteshez – melynek tagjai addig Jackie, Tito és Jermaine voltak – háttérzenészekként, többnyire kongán és csörgődobon játszottak. Jackson később háttérénekes és táncos lett, nyolcéves korukban pedig Jermaine-nel a zenekar énekesei lettek, ezért együttes nevét The Jackson 5-ra módosították. A The Jackson 5-val 1966-tól 1968-ig turnéztak, többnyire fekete klubokban és találkozóhelyeken. 1966-ban Michael vezetésével, James Brown I Got You (I Feel Good) című dalával és Motown slágerekkel megnyerték a helyi tehetségkutató versenyt.

A The Jackson 5 számos dalt felvett, többek között 1967-ben a Steeltownnál a Big Boy-t, ám ezt a felvételt csak 1968-ban, a Motown Recordsnál adták ki. A Rolling Stone magazin egy későbbi számában mindent elsöprő zenei tehetségű csodaként írt Michael-ről. Együttesük első négy kislemeze, az I Want You Back, az ABC, a The Love You Save és az I’ll Be There a Billboard Hot 100 listájának első helyén végzett. A The Jackson 5 első évei alatt a Motown kereskedelmi csoportja kilencévesnek, azaz két évvel fiatalabbnak mondta Michaelt, mert ezzel nagyobb érdeklődést reméltek. 1972 után Jackson a Motownnál négy szólólemezt is felvett, köztük a Got to Be There-t és a Bent. Ezek a The Jackson 5 szerzői joga alá tartoztak, majd ezekből sikeres kislemezeket tudtak eladni. 1973-ban a csapat eladásai csökkentek, ezért a Motown szigorúan szabályozta a The Jackson 5 alkotói szabadságát. Bár az együttes 1975-ig számos top 40 slágert is felvett, beleértve a top 5 diszkókislemezüket, a Dancing Machine-t és a top 20 sikert, az I am Love-ot, felbontották szerződésüket a Motownnal.

1975-1981: Szerződés az Epic lemezkiadóval és az Off the Wall 

A The Jackson 5 1975 júniusában leszerződött a CBS Records-hoz, ezzel csatlakozva Philadelphia International Records – a későbbi Epic Records – vállalathoz. A zenekar nevét The Jacksons-ra változtatták. 1976 és 1984 között az együttes folytatta turnéját, közben hat lemezt adtak ki. Ezen időszak alatt Michael lett a dalszövegíró, így az ő nevéhez fűződnek a Shake Your Body (Down to the Ground), a This Place Hotel és a Can You Feel It című szerzemények.

1978-ban Jackson főszerepet kapott az Óz című musicalben, a Madárijesztő szerepét játszotta. A musical zenei változatát Quincy Jones rendezte, aki megállapodásukat követően Jackson producere lett a film alatt, majd az énekes következő szólóalbumánál, az Off the Wallnál.

1979-ben Jackson eltörte az orrát egy táncpróbája alatt, ám az ez utáni, az orrán végzett plasztikai műtét sikertelen volt, hiszen Michael légzési nehézségekre panaszkodott. A második plasztikai beavatkozást már Dr. Steven Hoefflin végezte.

Az Off the Wallt Jackson Quincy Jonesszal együtt készítette, a dalokat Jackson, Rod Temperton a Heatwave-ből, Stevie Wonder és Paul McCartney írta. Az album 1979-ben jelent meg, és ez volt az első lemez, melyen négy amerikai top 10-es sláger szerepelt, beleértve a legtöbb példányban eladott kislemezeket, a Don't Stop 'Til You Get Enought és a Rock with Yout. Az Off the Wall a Billboard 200 slágerlistán a harmadik legjobb lemez volt, világszerte több, mint 20 millió darabot adtak el belőle, az Egyesült Államokban 7 milliót. 1980-ban Jackson három díjat nyert az American Music Awardson szólókarrierjéért: a Legjobb Soul/R&B lemez, a Legjobb férfi Soul/R&B előadó és a Legjobb Soul/R&B kislemez elismeréseket a Don't Stop 'Til You Get Enough-ért. Ugyanebben az évben a Billboard Music Awardson a Legjobb fekete előadónak járó és a Legjobb fekete előadó albuma, majd a Grammy díjkiosztón a Legjobb férfi R&B vokálért járó címeket is magáénak tudhatta. Eladási sikereinek ellenére Jackson úgy gondolta, az Off the Wallnak nagyobb hatást kellett volna elérnie, ezért következő lemezével nagyobb sikert akart elérni. 1980-ban Jackson kapta a könnyűzenei ipar legnagyobb jogdíjait: 37%-át eladott lemezeinek.

1982-1983: Thriller és a Motown 25 

Csillaga a Walk of Fame-en

1982-ben Jackson közreműködött az E. T. – a földönkívüli című film egy dalában, a Someone In The Darkban. Az album elnyerte a legjobb gyermekalbumnak járó Grammy-díjat. Még ebben az évben kiadta második Epic albumát, a Thrillert, mely meglepően minden idők legkeresettebb albuma lett, kevés promóciója ellenére. A lemez a Billboard 200-as listájának első tíz helyén szerepelt 80 egymást követő héten, ebből 37 hétig vezette is azt. Ez volt az első album, melyen hét szám (többek között a Billie Jean, a Beat It és a Wanna Be Startin’ Somethin’) végzett Billboard Hot 100-as listájának első tíz helyén. Az RIAA 29 milliós eladásról adott számot, ezzel dupla gyémánt lemez státuszt ért az album az Egyesült Államokban, így Thriller lett az Egyesült Államokban legtöbb példányszámban eladott lemez,, sőt a világszerte eladott 110 milliós kiadott kópiaszámmal a világon is elérte ezt a címet.

Jackson ügyvédje, John Branca állítása szerint ügyfelének volt a legnagyobb elismerése a zeneiparban, hiszen minden egyes eladott lemez után 2 dollárt kapott. Ehhez még hozzáadódott a CD-k eladása és a The Making of Michael Jackson’s Thriller, egy dokumentumfilm, melynek producere Jackson és John Landis volt. Az ötletet adó MTV mindössze néhány hónap alatt több, mint 350 ezer példányt tudott eladni a filmből. 1984. májusában jelentek meg a Michael Jacksonról mintázott babák is, melyek 12 dollárba kerültek. J. Randy Taraborrelli életrajzíró a következőt mondta: „A Thriller eladásai nem hasonlítottak a korábban megszokott szabadidős tárgyak — mint magazinok, játékok — eladásaihoz; inkább a háztartás részévé váltak.”

1984-85: A Pepsi-reklám és a Victory turné 

Jackson Ronald Reagan elnöknél

1984. január 27-én Michael és más tagok a Jacksons-ból szerepeltek a Pepsi Cola reklámfilmjében. Ebben az évben két Pepsi-Cola reklám elkészítéséről kötöttek szerződést. Michael azonban továbbra sem volt megelégedve a szerződés záradékával. John Branca, az énekes ügyvédje megpróbálta rávenni őt, hogy álljon el a megegyezéstől. Don King azonban megkérte Katherine-t, az énekes anyját, hogy térítse észre Michaelt. A megállapodás így érvényben maradt. A reklámok minősége fölött Michael teljes körű ellenőrzést kívánt gyakorolni. Fivéreinek nem volt beleszólása a forgatásba. Michael ragaszkodott hozzá, hogy az arcát egyetlen közeli felvételen mutassák és akkor is csak legfeljebb négy másodpercig. A reklámban mindössze epizódszerepet akart vállalni, de ezért a megjelenésért a Pepsinek nem kevesebb, mint 5 millió dollárt kellett fizetnie. A reklámfilmet Philip Dusenberry rendezte,a los angeles-i Shrine Auditorium színháztermében, 3000 ember előtt vették fel. A nap folyamán Tito helyettesítette az énekest a kamerabeállításoknál, Michaelnek csak órákkal később kellett megérkeznie. Este fél hétkor végül elindult a felvétel, Michael vakító fényárban elkezdett lefelé ereszkedni egy emelvény lépcsőin. A fivérei a színpadon maradtak, játszottak. Füstbomba robbant, pirotechnikai eszközök léptek működésbe, egy pillanatra Michaelt sem lehetett látni. Aztán egy magnézium világító bomba nagy robajjal, alig fél méterre süvített el az énekes fejétől. Michael tovább táncolt, miközben jött lefelé a lépcsőn. Három pördülés után kiemelkedett a füstből, a nézők ekkor vették észre, hogy az énekes haja ég. Az énekes a tarkója fölött egy tenyérnyi helyen szenvedett másod- és harmadfokú égési sérüléseket. Jackson kezeléseket kapott, hogy a fején lévő hegeket eltüntessék és nem sokkal ez után harmadszor is orrplasztikát végeztek el rajta. Jackson soha nem tudott ez után a sérülés után felépülni. Peren kívül megegyezett a Pepsivel, aki 1.5 millió dollárral támogatta a Brotman Medical Centert Culver Cityben, Kaliforniában, amely hálából felvette a Michael Jackson Burn Center nevet.

1984. tavaszán John Branca telefonhívást kapott Elizabeth Dole közlekedési minisztertől, hogy vajon Michael hajlandó lenne-e felajánlani a Beat It zenéjét egy harminc másodperces televíziós és egy egyperces rádiós reklám céljára az ittas vezetés elleni küzdelemhez. Michaelt nem érdekelte a dolog, viszont támadt egy ötlete: ha kap valamilyen kitüntetést a Fehér Háztól, odaadja a számot. Az átadás napjául 1984. május 14-ét jelölték ki. A Fehér Házban kétezer ember fogadta az énekest, aki Ronald Reagan amerikai elnöktől átvette a díjat jótékonysági tevékenységéért, amelyet alkohol- és drogproblémákkal küzdő emberekkel folytatott. Ebben az évben egyébként 8 Grammy Díjat kapott az énekes.

1984 júniusában nyilvánosságra hozták, hogy hogyan tervezik a Victory turné jegyeinek árusítását. A turné első állomásának Kansas Cityt jelölték ki, az első koncertet július 6-ra hirdették meg. Joseph Jackson, Don King és Chuck Sullivan terve szerint a jegyek darabja 30 dollárba került volna és csak négyesével lehetett volna őket megvásárolni. A megrendelés nem garantálta, hogy a rajongó meg is kapja azokat. A megrendelők nevét számítógépbe táplálták és a gép véletlenszerűen sorsolta ki a nyertes szelvényeket, amelyeket a helyi lapokban közzétett hirdetésekből kellett kivágni. A rajongóknak tehát egy 120 dolláros postautalványt kellett feladniuk, plusz jegyenként 2 dollár kezelési költséget és a szelvényt. Úgy tervezték, hogy a 12 várost érintő, 40 állomásos Victory turnéra mintegy 12 millió rajongó nagyjából 1,5 milliárd dollárt fog befizetni az utalványokon, de csak minden 10. igénylő fog ténylegesen jegyhez jutni. Számításaik szerint ez a megoldás a banki kamatokkal együtt havi 8 millió dollár bevételt hozott volna a támogatóknak és a Jackson családnak. A szerencsés jegyigénylő csak 2 nappal a koncert előtt tudta volna meg, hogy hova, melyik estére szól a koncertje. Michael és John Branca, az ügyvédje tiltakozott ez ellen a kapzsiság ellen. Michael azt mondta, a jegyek darabja ne kerüljön 20 dollárnál többe és gyorsan felejtsék el a négyes rendelést, az utalványokat és a szelvényeket. Testvérei ellene szavaztak. Michael ekkor kijelentette, hogy ez az utolsó fellépése velük. Amikor a terv nyilvánosságra került, a rajongók országszerte felháborodtak. Maxwell Glen és Cody Shearer washingtoni újságírók alaposan kioktatták a Jacksonokat: "A Jackson turné nem a zenéről szól, hanem a mohóságról és a gőgről. Mire jó ez a drogmentes, alkoholmentes, jaj-de-jó-emberek-vagyunk imázs, ha közben a lényegi üzenet ez: Ürítsd ki csak szépen a malacperselyedet." 

Mire június 26-án a Jackson fivérek összegyűltek az Alabama állambeli Birminghamben, a Hyatt Hotelben, hogy megbeszéljék a turné részleteit, Michael már elég rossz állapotban volt. 56 kilóról 47 kilóra fogyott.

Július 5-én sajtótájékoztatón bejelentették, milyen lesz az új jegyvásárlási rendszer: Michael az összes pénzt, amit a turnén keres, felajánlotta egy jótékonysági alapítványnak. Ezen kívül minden egyes városban közel 2000 jegyet hátrányos helyzetű fiataloknak ajánlottak fel, akik másképpen nem tudtak volna jegyet venni a koncertre. Michael tájékoztatta a megjelenteket, hogy megkérte a turnészervezőket, dolgozzanak ki egy új rendszert a jegyek értékesítésére, amelyben nem kell megvásárolni a 120 dolláros utalványokat.

A Victory turné végül 1984. július 6-án Kansas Cityben elkezdődött. Már az első koncerten nyilvánvalóvá vált: Michaelnek soha nem lett volna szabad beleegyeznie ebbe a turnéba. Nem csak a jegyárak és a produkció körüli gondok miatt. Olyan show-nak volt a frontebere, amellyel már nem érzett közösséget és a testvérein is látszott, hogy nem érzik jól magukat ebben a háttérzenészi szerepkörben. A turné során Michael egy alkalommal annyira dühös volt a fivéreire, hogy a kimerültség és a kiszáradás veszélye miatt orvosi kezelésre szorult.

A turné minden állomásán az éppen aktuális hotel más-más szintjén laktak a fivérek, a stadionokba vezető útun már nem voltak hajlandóak szóba állni egymással. A turné utolsó hetében Joseph és Don King elkezdék kidolgozni a terveket, hogy a turnét átvigyék Európába. Michael hallani sem akart erről. Frank Dileóval üzenetet küldött apjának és Don Kingnek: "Kizárt, hogy Európába menjek a Victory turnéval. Sok sikert. Michael." 1984. december 9-én, amikor az est utolsó száma is elhangzott, Michael kikiabált a Los Angeles-i színpadról: "Ez az utolsó, a legutolsó koncertünk. Hosszú húsz év volt. Szeretünk benneteket." A fivérek meg voltak döbbenve.

Michael a turnéért kapott összes bevételét, közel 5 millió dollárt szétosztotta 3 jótékony célú intézmény között: kapott belőle a T.J. Martell Rákkutató Alapítvány, a z afroamerikai fiatalok oktatását támogató United Negro College Fund (UNCF) és a Ronald McDonald Camp for Good Times.

 Halála és búcsúztatása 

A pink star with the writing "Michael Jackson" and a gold colored rim. The star is surrounded by a metal silver colored barrier and flowers. There is also blue confetti and pink rose bud pedals on top of the star.
Jackson rajongói tisztelegnek az énekes emléke előtt a Hollywood Walk of Fame-en, röviddel azután, hogy bejelentették a halálát.

2009. június 25-én Michael Jacksont eszméletlen állapotban találták Los Angelesben, Holmby Hillsben, a North Carolwood Drive-on lévő kastélyában. Conrad Murray, az énekes magánorvosa megpróbálta újraéleszteni a sztárt, de ez sikertelen volt. A los angelesi 911-es segélyhívó telefonszámra este 19 óra 22 perckor érkezett hívás, három perccel ezután már megérkezett a rohammentő az énekes házához. A jelentés szerint az énekes ekkor már nem lélegzett és újraélesztést hajtottak végre rajta. Az énekest a Ronald Reagan UCLA Medical Center-be szállították, út közben folytatták az újraélesztést még teljes egy órán keresztül a kórházba való megérkezés után is (20 óra 13 perc). Jackson halála világszerte megdöbbenést váltott ki az emberekből. Halálát hivatalosan 21 óra 26 perckor jelentették be.

A hír gyorsan terjedt a világhálón, ami miatt sok weboldal lelassult és összeomlott. A TMZ is és a Los Angeles Times honlapja is leállt.

Az énekes búcsúztatását 2009. július 7-én tartották a los angelesi Staples Centerben, amelyet a CNN élőben közvetített. Ezt egy családi körben tartott megemlékezés követett a Hollywood Hills-en lévő Forest Lawn Memorial Park-ban. Jackson koporsója végig ott állt a szertartás alatt, de nem adtak információt arra vonatkozóan, hogy a holttest hol volt a megemlékezés idejében. Néhány nem hivatalos forrás azt állította, hogy világszerte egy milliárd ember nézte a szertartást  a Nielsen 31.1 millióra becsülte az amerikai nézők számát (összehasonlításképpen: 35,1 millióan nézték Ronald Reagan volt amerikai elnök temetését 2004-ben és 33.1 millióra becsülték azoknak az amerikai nézőknek a számát, akik Diana wales-i hercegnő temetését nézték 1997-ben).

A Staples Centerben tartott szertartáson énekelt Mariah Carey, Stevie Wonder, Lionel Richie, John Mayer, Jennifer Hudson, Usher, Jermaine Jackson és Shaheen Jafargholi. Berry Gordy és Smokey Robinson emlékbeszédet mondott, míg Queen Latifah felolvasta a We had him című verset, amelyet erre az alkalomra írt Maya Angelou Al Sharpton baptista lelkipásztor szavait állva tapsolták meg, amikor azt mondta Jackson gyermekeinek, hogy "Semmi sem volt különös Apátokban. Az volt a különös, ahogy kellett, hogy bánjon veletek. De Ő mindenesetre megtette." Jackson 11 éves lánya, Paris Katherine sírt, ahogy a következő szavakat mondta a tömegnek: "Amióta csak megszülettem, Apu volt a legjobb apa, akit csak el tudtok képzelni....Csak azt akarom mondani, hogy ....olyan nagyon....szeretem Őt." 2009. augusztus 24-én, néhány újság ismeretlen forrásokra hivatkozva azt állította, hogy a los angelesi halottkém úgy döntött, hogy az énekes halálát gyilkosságként kezeli; ezt később, augusztus 28-án a halottkém cáfolta.A halála előtt Jackson propofolt, lorazepamot és midazolamot kapott.

  Többet megtudhattok itt:http://hu.wikipedia.org/wiki/Michael_Jackson

 
 

 
 

 

Képgaléria


Utolsó kép


Facebook


Archívum

Naptár
<< Szeptember / 2019 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 37693
Hónap: 1370
Nap: 54